click

Sunday 30 September 2012

Tom Yam Thai ( seafood )

Hari ni saya nk berkongsi resepi tom yam seafood ngan kwn2 sumer.Resepi ni biase2 jer saper2 yg baru nk belajar masak pun boleh cuba...senang dan ringkas...Jom kita layan resepi dulu....



Perencah Tom Yam ( pes )
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
7 biji cili kering
1 inchi lengkuas
3 batang serai
1 sudu udang kering
*kalau suka pedas tambahkan cili
1 biji limau nipis ( kal x suka masam kurangkan )
*blh juga gunakan air asam jawa ttp lbh sedap gunakan jus limau nipis
Cara:Kisar semua bahan menjadi pes

Sup Tom Yam
7 ekor udang ( dibuang kulit )
3 ekor sotong ( dipotong bulat )
1 ekor ketam ( dipotong 4 )
Sedikit isi ayam bhgn dada ( potong kiub )
1 biji bawang besar ( dipotong bulat )
1 ulas bawang putih ( diketuk )
1 inchi lengkuas ( diketuk )
2 batang serai ( diketuk )
3 helai daun limau purut
2 biji tomato ( dibelah empat )
1 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis 
4 sudu susu cair
cili padi ( diketuk )-kalau suka pedas blh letak lebih
1 kiub pati ayam
daun ketumbar
perasa garam dan gula

Cara-cara
1.Panaskan sedikit minyak.Tumiskan bahan kisar ( pes ) sehingga naik bau.Masukkan perahan limau nipis,garam dan gula secukup rasa.
2.Masukkan air mgkut byk mn kuah sup yg kita nak.Masukkan kiub pati ayam dan semua bahan yg diketuk.Masukkan bawang besar dan daun limau.Kemudian masukkan ketam dan isi ayam,kacau sebati.Kemudian masukkan udang dan sotong,jgn terlalu lama bg mengelakkan udang dan sotong keras.Masukkan tomato.
3.Masukkan sos ikan,perahan limau dan garam.Tutup api.
4.Masukkan susu cair dan daun ketumbar

# Siap dan boleh dihidangkan bersama nasi panas atau bihun yg dicelur.





No comments:

Post a Comment