click

Tuesday 25 September 2012

Laksam ori..kelate mari....

Hjg mggu lps saya trlebih rajin skt...al maklumlah br blk dr kg ambik resepi air tangan mak mertua....jeng...jeng...jeng...maka terhasil lah laksam yg mnjadi peberet saya dan suami...
Dulu saya dh pernah buat tp x berapa mnjadi laksamnya...keras skt,kuah dh sedap..( kata hubby la ) tp kali ni alhamdulillah menjadi jgk akhirnya.....
Jom kita semak resepi kt bwh ni....ok ker x...kal ok bgth kawan kal x ok diam2 yer...heheee



ni ler rupa laksam saya..ms ni ulam dh tggl hjg2 dah baru trngat nk capture..tp kira okey lah yer


Bahan untk laksam
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 senduk myk masak
4 cawan air suam 
*Cara:Campurkan semua bahan.Panaskan pengukus,sapukan sdkt myk masak pd tutup periuk untk mgelakkan drp melekat, kmdn letakkan sedikit adunan ke atas tutup periuk dan kukus,tunggu sampai masak dan biarkan seketika,kemudian gulungkan.Ulang perkara yg sama shgga adunan trsebut habis.

Bahan untuk kuah
1kg ikan sardin/kembung ( lg byk ikan lg sedap - ikan direbus dan diambil isi )
2liter santan ( kalau nk kuah lbh tambahkan santan )
1st lada hitam
5ulas bwg mrh
4kpg asam ( asam gelugor )
Garam dan gula sekucup rasa
*Cara:Semua bahan dikisar bersama santan kecuali asam keping.Tulang ikan dikisar berasingan dan ditapis,campurkan kesemua bersama ngan lebihan air rebusan ikan td.Masak semua bahan di atas api yg sederhana.Kacau kuah tanpa henti shgga mendidih bg mgelakkan kuah berketul.

Bahan untuk ulam
Kacang panjang
Tauge
Timun
Kubis
Daun kesum
*Semua bahan dipotong halus
( boleh jer mskkan apa2 ulam yg disukai )

Bahan untuk sambal
Cili api + cili merah bsr
Sdkt belacan
Garam n gula
Air asam jawa/jus limau nipis
*Tumbuk atau kisar semua




No comments:

Post a Comment