Menu untuk mkn mlm hari ni simple jer,blk sek td bdn penat semacam jer...so msk apa yg ada je lah....kt dlm peti ais hanya ada udang n sotong,fikir punya fikir dptlah idea utk msk sup seafood...jom kongsi resepi rgks ni....
ini antara bahan mentah yg digunakan
cendawan ni kal nk pakai cndwn butang pun boleh @ apa2 cndwn yg digemari
cendawan ni kal nk pakai cndwn butang pun boleh @ apa2 cndwn yg digemari
Resepi Sup Seafood
200 gram udang sdrhana bsr
200 gram sotong ( diptg bulat )
1 paket cendawan tiram
2 btg serai ( diketuk )
5 tgkai cili padi ( diketuk )
Sdkt lengkuas yg dihiris nipis
Bwg bsr ( belah 4 )
Bwg putih untuk menumis
1 bj limau nipis ( diambil jusnya )
1 tangkai daun ketumbar
1 kiub sup
Sedikit serbuk perasa,garam,gula,sos ikan dan air secukupnya.
Cara : Tumiskan bwg putih hgga naik bau,mskkan air,serai,lengkuas,cili padi dan bwg bsr .
Setelah mendidih masukkan udang ,sotong dan cendawan tiram serta perasanya.Akhir sekali masukkan jus limau dan daun ketumbar,kacau seketika.Tutup api dan sedia untuk dihidang.
Hiasan : Taburkan daun sup n daun bwg...
200 gram sotong ( diptg bulat )
1 paket cendawan tiram
2 btg serai ( diketuk )
5 tgkai cili padi ( diketuk )
Sdkt lengkuas yg dihiris nipis
Bwg bsr ( belah 4 )
Bwg putih untuk menumis
1 bj limau nipis ( diambil jusnya )
1 tangkai daun ketumbar
1 kiub sup
Sedikit serbuk perasa,garam,gula,sos ikan dan air secukupnya.
Cara : Tumiskan bwg putih hgga naik bau,mskkan air,serai,lengkuas,cili padi dan bwg bsr .
Setelah mendidih masukkan udang ,sotong dan cendawan tiram serta perasanya.Akhir sekali masukkan jus limau dan daun ketumbar,kacau seketika.Tutup api dan sedia untuk dihidang.
Hiasan : Taburkan daun sup n daun bwg...
No comments:
Post a Comment